Kruiden en de Franse Hangoor

november 30, 2018 0 Door fransehangoor
Kruiden en de Franse Hangoor

Brandnetel: Reiniger, versterker, osteoperose, betere doorbloeding, opruiming van gifstoffen goed voor de spijsvertering het stimuleert de darmen en pancreas, helpt bij diarree met slijmvorming. Urinewegen: stimuleert de nieren en helpt bij blaasontsteking. Bij plastabletten niet geven.

Ook stimuleert het de  melkproductie bij de zogende voedsters.

Gebruik de jonge toppen en de bladeren, of laat ze drogen en geef ze dan, er is ook brandnetelhooi te koop.

Duizendblad: reguliert de nierfunctie (blaasontsteking) kan helpen om blaas en nierstenen te verwijderen, beschermt de lever tegen giftige stoffen. stimuleert de spijsvertering.

Het helpt ook bij gebrek aan eetlust, diarree, spijsverteringstoornissen en koorts. (zonder de bloem) Let op! niet aan drachtige voedsters geven!!

Paardebloemblad: spijsverteringsproblemen zowel bij een verstopping van de darmen als bij diarree, urinewegen, vochtafdrijver, lever, galstenen, stimuleert de galafvoer, reuma en jicht. Ik heb ook ergens gelezen dat het zou helpen bij waterbuik het is een vochtafdrijver dus baat het niet dan schaad het ook niet. Tevens bevorderd het ook de melkproductie bij zogende voedsters.

Weegbree: darmfunctie regulerend en goed voor de slijmvliezen.

Bij astma, bronchitis en hoest.
– Loopneus door allergieen, irritatie en verkoudheid.
– blaasproblemen

Zevenblad: urinebevorderend (geven zonder de bloem)

Klein Hoefblad: beperkt geven, voorkomt trommelzucht

Ananassap: vers sap kan helpen bij een verstopping door haren in de maag het sap lost de haren op

Herderstasje: Bevorderd de darmwerking, bij slijmvliesontsteking van darmen en urinewegen
Wekt in het algemeen de eetlust op door de aanwezigheid van mosterdglycosiden. Goed middel bij diarree.

Let op ! niet aan drachtige voedsters geven !!

Klaver: is een waardevol veevoer, zowel in de wei als gedroogd, omdat het veel eiwit, fosfor en calcium bevat. (onmisbaar voor zogende voedsters)

Let op ! een teveel aan klaver kan gas veroorzaken !!

Wilg (takken): Werkt pijnstillend (bijv. tijdens de bevalling) en kiemdodend, er zou een stof in zitten die coccidiose tegengaat, goed voor de tanden, bevat veel vezels.
Kruiden met een geneeskrachtige werking

let op, deze moeten met mate gegeven worden

Peterselie: bij diarree, Tegen wind- en waterzucht, blaas- en nierkwalen, reumatische klachten, bevorderd de melkproductie. Niet geschikt voor zwangere dieren 

Salie: Salie helpt bij een slechte eetlust en tegen winderigheid, het helpt diarree te overwinnen, vermindert hoesten, helpt ook tegen vermoeidheid na of voor een virusziekte. Een oud middel tegen pijnklachten is het dagelijks kauwen van drie verse bladeren. Salie schijnt ook te helpen bij onvruchtbaarheid.
Salie remt overigens de melkproductie en is niet geschikt voor zwangere dieren

Basilicum: opwekkend, koortswerend, krampwerend, hoestdempend, heilzaam voor de spijsvertering en is ontstekingsremmend. Wees voorzichtig met het gebruik van basilicum tijdens de zwangerschap, omdat het werkt als  weeënopwekker.
Bieslook: rijk aan vitamine C, A en B, zacht laxerend, bevorderd de eetlust en is vochtafdrijvend.

Bonenkruid: voorkomt gasvorming en is ontstekingsremmend, helpt ook bij diarree.

Dille: bestrijd overtollige darmgassen, is rijk aan vitamine C, helpt bij spijsverteringsproblemen.

Kervel:  bloedzuiverend, urineafdrijvend en heilzaam voor de luchtwegen.

Koriander: bevordert de eetlust, spijsvertering en is vochtafdrijvend. Ook is hij slijmoplossend.

Mierikswortel: bij infecties aan de luchtwegen, ontstekingen aan de urinewegen, koorts, bij gewrichtsontsteking kan het verlichting geven en tot genezing leiden. Geef alleen het blad. Veelvuldig gebruik tijdens zwangerschap wordt afgeraden

Mierikswortelsap is koortswerend en heeft een antibiotische werking. Daarom is het een prima hulpje  bij bronchitis en hoest.
Door zijn antibacteriële werking is het ook een goede remedie bij ontstoken amandelen –  en/of keelontsteking. Wil je mierikswortelsap geven dan moet dit gemaakt worden met suiker, het is namelijk ontzettend sterk.

Weet u nog een ander kruid of plant die een geneeskrachtige werking heeft laat me dit dan even weten via het forum of gastenboek.