Verzorging van een Franse Hangoor

november 30, 2018 0 Door fransehangoor
Verzorging van een Franse Hangoor

Het spreekt voor zich dat de hokken regelmatig verschoond moeten worden, zeker in de zomerperiode i.v.m vliegen die de eitjes in de ontlasting leggen (zie ziektes). Maden kunnen onherstelbare schade aanrichten en de dood tot gevolg hebben.

Verzorging van het konijntje:

Franse Hangoren hebben een dikke ondervacht waardoor klitten kunnen ontstaan om dit te voorkomen moet je regelmatig kammen en losse haren verwijderen. Ik pluk altijd de losse haren uit de pels dat gaat gemakkelijker dan kammen.

Nagels: regelmatig controleren en knippen indien nodig

Om risico`s te voorkomen kan je je konijnen 2x per jaar laten enten tegen VHD en Myxomatose. Let wel op met de enting tegen myxomatose, deze is namelijk maar een week of zes werkzaam, krijg je na deze periode te maken met deze ziekte dan zijn de konijnen hier dus niet meer tegen bestand !!!

Tegenwoordig ( sinds 2012 ) is er een nieuwe enting te krijgen voor de konijnen die wel een jaar werkt !! vraag dit even na bij je dierenarts

Let op er zijn speciale konijnenspreekuurtjes om je konijnen te laten enten dit scheelt je de kosten van het consult, informeer even bij dierenartsen in de buurt wanneer die zijn!!

Voeding en Drinken

Geef elke dag vers water! Het is erg belangrijk om elke dag te controleren of het konijntje gedronken heeft, dit is het eerste waaraan je kunt zien dat het diertje niet lekker in zijn vel zit, heeft hij niet gedronken controleer dan eerst de nippel van het flesje !! heel belangrijk is dit !! Heeft het diertje niet gedronken en werkt de nippel van de fles wel. zet er dan een bakje water in. een ziek konijn drinkt namelijk niet meer uit de fles maar wel uit een bakje met water, neem verder snel contact op met je fokker of met de dierenarts, geef ook wat groenvoer als het niet meer wil eten, paardenbloem is een perfect voer voor de darmen, heb je echt een stilvaller probeer het dan met alle soorten groen die ze mogen hebben, ze kunnen dan beter aan de diarree gaan als dat ze helemaal niet meer keutelen.

Geef bij voorkeur biks dit zijn de groene korrels en geen gemengd voor omdat ze dan het lekkere eruit halen en de rest laten liggen. Je kunt gemengd voer geven maar let dan wel op dat ze alles opeten anders krijgt het konijn niet alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft.

Als je meerdere Franse Hangoren hebt gaat er natuurlijk behoorlijk wat voer doorheen per dag. Er zijn zakken konijnenvoer te koop van 25 kilo vanaf een euro of 10.  Dit heb je voor hobby, sport, opfok enz. Hou er wel rekening mee dat 1 konijn erg lang doet met een zak van 25 kilo en dat je het dan ook goed moet afsluiten door het in een speciale ton te doen. Ook met stro en zaagsel in grote balen kun je aanzienlijk op de kosten besparen.

Konijnen hebben een relatief grote dikke- en blindedarm. Om hun darmen goed te laten werken hebben ze daarom heel veel ruwvoer nodig; hooi en eventueel stro van zeer goede kwaliteit (fris ruikend, niet stoffig en zonder schimmel). Houd het korrelvoer in elk geval beperkt zodat het dier voldoende ruwvoer eet. Te grote hoeveelheden van korrelvoer kan diarree en vetzucht veroorzaken.

Een konijn moet elke dag hooi eten. Hooi vult zijn maag. bevat veel ruwe vezels, helpt de tanden te slijten, bevordert de vertering en bindt tijdens de vachtwisseling de ingeslikte haren. Daarom is het zo belangrijk dat dit basisvoedsel vers en schoon in de ruif terechtkomt. Maar wat zijn de belangrijkste kwaliteitskenmerken van het dagelijkse brood van konijnen?

Slecht hooi herken je onmiddellijk aan de bleke kleur. Vers hooi is sappig groen van kleur. Konijnen moeten voortdurend eten om hun vertering op gang te houden. Daarom nemen ze heel veel hooi op en met hooi van een slechte kwaliteit mogelijk ook veel gifstoffen. Daarom moet iedereen die voerplanten verzamelt om zelf hooi te maken op een aantal dingen letten om zeker te zijn dat het hooi liefst door weinig stikstof of zware metalen is verontreinigd.

Door het drogen verandert groenvoer in hooi, het wordt dus houdbaar gemaakt. Het hooi moet zorgvuldig worden gedroogd zodat het niet begint te gisten of zich schimmels kunnen ontwikkelen. Om de voedingsstoffen te sparen, moet het hooi zorgvuldig worden gedroogd. Als het hooi te veel en te intensief aan de zon wordt blootgesteld is dit schadelijk voor de kwaliteit. Dit geldt ook voor regen. Groenvoer dat wordt gedroogd, is langer houdbaar. Goed hooi doorstaat de winter zonder zijn voedingsstoffen te verliezen. Om te voorkomen dat het warm wordt en giftige gassen ontwikkelt, moet het worden losgemaakt en gedraaid. Na de hooiwinning moet je minstens zes weken wachten tot je het hooi. dat nu niet meer zo sterk ruikt, aan het konijn kunt aanbieden. Het gistingsproces is dan ook zo goed als beëindigd.

Tips voor het verzamelen en drogen

  1. Verzamel de planten niet langs de weg en zeker niet langs wegen waar het qua verkeer zeer druk is. Ook niet in de buurt van fabrieken of parkeerplaatsen
  2. Voedselrijke en overbemeste plaatsen komen niet in aanmerking. Verzamel dus geen planten op en langs akkers en in bemeste weilanden. Ook parken die veel door honden worden bezocht zijn voor het plukken niet van voerplanten niet geschikt.
  3. Snij grassen en kruiden voor de bloei, want dan bevatten ze de meeste voedingsstoffen.
  4. Oogst de planten liefst op een heldere ochtend als de zon schijnt.
  5. Spreid de grassen en kruiden meteen na het oogsten uit om ze te laten drogen. Wel op een plaats waar ze niet aan schadelijke stoffen zijn blootgesteld. Bescherm ze tegen regen en felle zon omdat ze anders veel voedingsstoffen verliezen.
  6. Wees voorzichtig bij het drogen. De grassen en kruiden mogen niet te dicht op elkaar worden opgehoopt en moeten bovendien regelmatig worden gedraaid. Droogrekken zijn uitermate geschikt voor het drogen. Ook hete lucht drooginstallaties zoals de installaties die voor de professionele productie van voer worden gebruikt, drogen snel en sparen de voedingsstoffen. Maar voor de particuliere konijnenliefhebber zijn ze meestal veel te duur.

Geef eventueel ook:

Stro, bijvoorbeeld als bodembedekking

Kleine beetjes wortel, appel en oud bruin brood

Kleine beetjes groenvoer, zoals andijvie, witlof, bloemkoolblad en boerenkool.

Paardebloemblad, weegbree, klaver, gras, duizendblad en braamknoppen uit de tuin

Wilgentakken.

 

van links naar rechts: paardebloem, weegbree, klaver, duizendblad. Kijk eens onder de knop kruiden waar deze allemaal goed voor zijn !

Let op!

Behoed u voor grote voerwisselingen. Geef bijvoorbeeld niet ineens een heleboel groenvoer en dan weer tijden niets. Spreid voerveranderingen over 1 a 2 weken. Let op dat het voer niet bedorven, bevuild of bevroren is.

 

Eetbare planten en kruiden voor konijnen

– Paardebloem- Taraxacum spec. – Onbeperkt
– Duizendblad- Achillea millefolium – Onbeperkt
– Herderstasje- Capsella bursa-pastoris – Jonge rozetten
– Dovenetels- Lamium spec. – Beperkt, als versnapering
– Weegbree- Plantago spec. – Onbeperkt, reguleert de darmfunctie
– Distels- Cirsium spec. – Gedroogd, als hooi
– Zevenblad- Aegopodium podagraria – Onbeperkt, urinedrijvend
– Karwij- Carum carvi – Beperkt, deflatuerend
– Boerenwormkruid- Tanacetum vulgare – Onbeperkt, voorkomt
wormen en indigestie
– Zuring- Rumex spec. – Zeer beperkt, altijd mengen
– Wilgenroosje- Chamaenerion angustifolium – Beperkt
– Kleefkruid- Galium aparine -Vers!
– Melde en ganzenvoet- Chenopodium spec. – Beperkt, altijd mengen
– Brandnetel- Urtica spec. – Jonge scheuten of gedroogd, als hooi
– Melkdistels- Sonchus spec.
– Klein hoefblad- Tussilago farfara – Beperkt, voorkomt trommelzucht
– Zilverschoon- Potentilla anserina
– Kruiskruid- Senecio spec.
– Gele ganzenbloem- Chrysanthemum segetum
– Kamille- Matricaria spec. – Gedroogd, werkt anti-septisch
– Herik- Sinapis arvensis
– Reigersbek- Erodium spec. – Altijd mengen
– Kromhals- Anchusa arvensis – Vers
– Cichorei- Cichorium intybus
– Duizendknoop- Polygnum spec. – Altijd mengen
– Spurrie- Spergula arvensis
– Hennepnetel- Galeopsis tetrahit
– Wilde peen- Daucus carotus
– Bijvoet- Artemisa spec.
– Klis- Arctium spec. – In geringe hoeveelheid

Schadelijke en giftige planten voor konijnen

*Aronskelkfamilie
-Diefenbachia spec.
-Gatenplant- Monstera deliciosa
-Philodendron spec.
-Aronskelk- Arum spec.
-Slangenwortel- Calla palustris
-Vredeslelie- Zanthedeschia spec.
-Kalmoes- Acorus spec.
-Olifantsoor- Caladium spec.
*Leliefamilie
-Lelies- Lilium spec.
-Hyacinten- Scilla spec.
-Tulpen- Tulipa spec.
-Herfststijlloos- Colchium spec.
-Aloë- Aloë spec.
-Salomonszegels- Polygonatum spec.
-Look- en uiachtigen- Allium spec.
-(sier)Asperge- Asparagus spec.
-Lelie der dalen- Convallaria spec.
-Vogelmelk- Ornithogalum spec.
-Kievitsbloem- Fritillaria spec.
-Keizerskroon
*Narcisfamilie
-Amaryllis- Hippeastrum spec.
-Clivia spec.
-Narcis- Narcissus spec.
-Sneeuwklokje- Galanthus spec.
*Maagdenpalmfamilie
-Oleander- Nerium spec.
-Maagdenpalm- Vinca spec.
-Woestijnroos- Adenium spec.
*Boterbloemfamilie
-Boterbloem- Ranunculus spec.
-Ranonkels
-Wildemanskruid- Pulsatilla spec.
-Kerstroos- Helleborus spec.
-Anemonen- Anemone spec.
-Monnikskap- Aconitum spec.
-Akelei- Aquilegia spec.
-Ridderspoor- Delphinium spec.
*Nachtschadefamilie
-Aardappel- Solanum spec.
-Bitterzoet
-Oranjeboompje
-Nachtschade
-Tomaat- Lycopersicon spec.
-Engelenbazuin- Brugmansia spec.
-Doornappel- Datura spec.
-Wolfskers- Atropa bella-donna
-Bilzenkruid- Hyoscyamus niger
-Tabak- Nicotiana spec.
-Lampionplantje- Physalis spec.
*Wolfsmelkfamilie
-Kerstster- Euphorbia spec.
-Kroontjeskruid
-Christusdoorn
-Wolfsmelk
-Wonderboom- Ricinus spec.
-Croton- Codiaeum spec.
*Vingerhoedskruidfamilie
-Vingerhoedskruid- Digitalis spec.
-Toorts- Verbascum spec.
*Kamperfoeliefamilie
-Struikkamperfoelie- Lonicera spec.
-Sneeuwbes
-Klimmende kamperfoelies
*Naaldbomenfamilie
-Venijnboom- Taxus spec.
-Sparren- Picea spec.
-Dennen- Pinus spec.
-Zilversparren- Abies spec.
-Levensbomen- Thuja spec.
-Jeneverbes- Juniperus spec.
-Cipressen- Cupressus spec.

(lijst eetbare en giftige planten bron: handleiding voor het grootbrengen van jonge tamme konijnen. Een uitgave van de dierenbescherming)