Aanschaf franse hangoor

Waar moet je rekening mee houden als je een Franse Hangoor wilt:

– Koop hem bij een goede fokker dan weet je zeker dat je een rasechte hebt en draait het  niet op een teleurstelling uit. Geef aan wat je met het diertje van plan bent, bijvoorbeeld voor een tentoonstelling of gewoon als huisdier.

Om aan tentoonstellingen mee te doen en eventueel jongen te laten tatoeëren moet je lid zijn van de KLN  en van de plaatselijke vereniging (deze doet dan de tatoeages).

Er staan op marktplaats tegenwoordig zoveel nieuwe kleurtjes zoals bijvoorbeeld bruin otter en ze vragen hier echt belachelijke prijzen voor, dus let op beste liefhebbers dat je goed nadenkt voordat je zo`n diertje aanschaft, je kunt hier verder helemaal niks mee, ze zijn niet geschikt voor shows, meestal kloppen de kleuren ook niet en is de bouw ook niet wat je van een franse hangoor mag verwachten, ze blijven te klein of de oren zijn te kort, het is allemaal geimporteerd uit Duitsland en Engeland dus je weet ook niet wat erachter zit, meestal staat er ook nog bij dat ze erkende fokkers zijn, ik weet niet wie dat verzonnen heeft maar ik raad aan om daar maar overheen te lezen, vraag eens naar de tentoonstellingsresultaten en de kaarten!

– Let er op dat de konijnen er goed uitzien dus geen diarree, vieze oogjes e.d

_Franse Hangoren worden grote konijnen van tussen de 5,5 en 6.5 kilo en meer, zelf heb ik er ook 1 gehad van 9,6 kilo dus hou er rekening mee dat ze minstens een binnenkooi moeten hebben van 1.20 bij 0.60 cm en daarbij ook regelmatig los mogen lopen.  Voor het buitenverblijf geldt hetzelfde, hoe groter hoe beter. Let er ook op waar het konijntje zit bij aankoop, als het binnen zit kan je het niet direct naar buiten de kou in doen. Als het al buiten zit is het natuurlijk geen enkel probleem zorg alleen dat het een droge plek heeft.

Tip: let op bij de aanschaf van een binnenkooi, de goedkopere kooien hebben een hele gladde bodem waardoor de pootjes geen houvast hebben en ze steeds wegglijden, mijn konijn had hier erg veel last van en ik heb een andere gekocht met een geribbelde bodem, deze kosten wel wat meer maar je moet maar zo denken het is een éémalige aanschaf en het scheelt je beestje een hoop ongemak!!

Een binnenkonijn kan je wel langzaam laten wennen aan de overgang door hem eerst naar de schuur of de garage te verhuizen met flink wat stro om zo een wintervacht aan te maken.

Van buiten naar binnen kan niet in de winter omdat de Franse Hangoor dan zo`n dikke vacht heeft en het binnen veel te warm is en hij zijn warmte dan niet kwijt zou kunnen.

Let ook even op de waterflessen die bij de fokkers hangen, deze zijn meestal niet in de winkel te koop en werken net iets anders dan de flessen met de rode doppen, kijk dus even goed of je pas aangeschafte franse hangoor wel uit de fles drinkt en zet er anders even een bakje water bij.

 

Hoe vang ik een konijn de eerste dagen op?

Een konijn moet tijdens het transport naar huis zo rustig mogelijk en tochtvrij vervoerd worden. Vermijd lange omwegen en overmatig schudden van de reismand. Bij thuiskomst is het verstandig het dier gelijk in zijn verblijf te doen en het daarna enige tijd met rust te laten . Zorg voor voldoende, niet te koud drinkwater en wat hooi. Als het konijn zijn nieuwe verblijf onderzocht heeft wordt het tijd dat hij aan de mensen in huis went. Probeer het konijn daarom na enkele dagen voorzichtig te aaien maar pas op voor schrikreacties bij het dier. Konijnen stellen contact meestal erg op prijs en overwinnen hun vrees voor de vreemde mensen om hen heen dan ook snel. Het is belangrijk het dier vanuit een vertrouwde omgeving (zijn verblijf) te teren wennen aan de mensen in huis. We zullen daarbij merken dat de neus een zeer belangrijk instrument is voor het konijn.

Hoe zie je het verschil tussen een ram en een voedster

Bij jonge konijntjes is het verschil moeilijk te zien. Als de dieren zes weken oud zijn geworden , is het niet mer zo moeilijk om een onderscheid tussen de ram en de voedster te maken. Door met de handen vlak voor de geslachtsopening licht op de buik te drukken, is het mogelijk bij de ram een deel van de penis naar buiten te drukken. Bij de voedster wordt in dit geval alleen het slijmvliesoppervlak van de geslachtsopening groter. Daarnaast is de afstand tussen anus en geslachtsopening (dus tussen de onderste en bovenste opening onder de staart) bij mannetjes groter dan bij vrouwtjes. Op latere leeftijd is het onderscheid in een aantal gevallen ook aan de lichaamsbouw van het konijn te zien.  De ram is veel grover en ook de kop is voller en steviger gebouwd. Er wordt wel van een rammenkop gesproken.

Waar moet ik op letten als ik een konijn ga uitzoeken?

In eerste instantie is het van belang dat het konijn niet ziek is. Uit de oogjes mag geen uitvloeiing komen en de neusgaten dienen droog te zijn ( let op, de lichtere kleuren kunnen wel wat groene verkleuring hebben bij de neus door het biks ). De neusvleugels bewegen tijdens het in -en  uitademen rustig en regelmatig op en neer. Kijk ook in de oren of deze schoon zijn. Het slijmvlies aan de binnenkant van het oor ziet er normaal helder roze uit. De snijtanden, de boventanden moeten mooi over de ondertanden heen vallen, staan ze op elkaar dan is het een klemgebit, vallen de onderste tanden over de bovenste dan word die een olifantsgebit genoemd. hierbij groeien de tanden dus door en moeten regelmatig geknipt worden, de beste oplossing hiervoor is de tanden laten trekken.  De vacht van het konijn moet goed aansluiten en dient te glanzen (bij sommige kleurslagen is dat moeilijk te zien). Kijk ook of er geen ontlasting aan de staart kleeft en let op de ontlasting in het hok. Het konijn mag niet overdreven schuw zijn, maar een te grote agressiviteit is ook verkeerd. Dat laatste is te testen door zacht met de hand over de rug van het konijn te strijken. Let er daarnaast op dat het konijn minimaal acht weken oud is voordat tot de aankoop wordt overgegaan. Nauwgezette fokkers laten het konijn pas op zo`n acht tot negen weken naar de nieuwe eigenaar verhuizen. Dieren die te jong bij hun nieuwe baas aankomen sterven vaak na korte tijd. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling van de aanschaf zijn.

De laatste tijd is er ook een ziekte die regelmatig voorkomt bij jonge dieren, de zogenaamde dikke buiken ziekte, de jongen willen niet meer eten, krijgen een dikke opgeblazen buik en stoppen met keutelen, ga je een jong konijntje halen. let dan op dat de buik niet overdreven dik is en niet klotst !! ook is de ruggengraat meestal heel goed voelbaar, daar de conditie van deze konijntjes achter uit snelt !

Het kan ook gebeuren dat je pas meegenomen konijntje door de stress gaat stilvallen ( niet meer keutelt) neem dan snel contact op met de fokker, dit kan bij iedere fokker gebeuren, we kunnen er niet inkijken maar een goede fokker zou bij twijfel geen konijntjes meegeven.

Moet ik 1 of meerdere konijnen in huis nemen?

In het algemeen verdragen konijnen andere soortgenoten niet zo best. Rammen gaan alleen als ze heel jong zijn vriendelijk met elkaar om. Zijn ze eenmaal volwassen, dan gaan ze elkaar vaak niets ontziend te lijf. Door krabben en bijten kunnen ze elkaar ernstig verwonden. Ook tussen voedsters kan het onderling tot grote gevechten komen, vooral als ze worden gehouden in een te kleine ruimte. Is het gebied waar de konijnen worden gehouden groter, bijvoorbeeld op een kinderboerderij of in een voldoende groot verblijf, dan zullen met name de vrouwtjes goede vriendinnen worden. Een mannetje zal het natuurlijk ook goed met een vrouwtje kunnen vinden. maar daar komen onherroepelijk jongen van. Een mogelijkheid is het mannetje te laten castreren. Als de meerderheid in het gezin meerdere konijnen als huisdier wil die bij elkaar moeten kunnen komen , dan is het een verstandige keuze vrouwtjes uit dezelfde worp te nemen. Zusjes dus.

Wanneer kan een kind een konijn krijgen?

Natuurlijk moeten kinderen eerst de leeftijd hebben bereikt waarop ze beseffen dat een dier op regelmatige tijden verzorgd en gevoerd moet worden, voordat ze een konijn mogen krijgen. Over het algemeen is dat besef op een leeftijd van zes tot zeven jaar wel aanwezig. Daarnaast dient rekening te worden gehouden met de zeer te begrijpen neiging bij kinderen om het konijn op te willen tillen. De kinderen moeten echter wel eerst leren hoe ze dat moeten doen. Konijnen hebben de naam een knuffeldier te zijn, maar er moet niet vergeten worden dat een konijn niet zomaar met zicht zal laten sollen. Als het dier verkeerd opgetild wordt of als het dier zich in de armen van het kind om wat voor reden dan ook niet prettig voelt, zal het met de achterpoten gaan krabben waardoor schrammen en zelfs kleine wondjes bij het kind kunnen ontstaan. Al snel zullen de handen van het dier worden afgetrokken met als gevolg dat het konijn valt. Het is dus met name belangrijk dat het kind die leeftijd heeft bereikt dat het kan worden geleerd wat de juiste manier is om een konijn vast te houden. Sommige kinderen zijn hier wat sneller en handiger in dan andere. Het zal vooral aan de ouders zijn om hierin een verantwoorde keuze te maken.

Hou er wel rekening mee dat dit stukje informatie over konijnen in het algemeen gaat, de Franse hangoor is niet geschikt om op te tillen voor een klein kind om de simpele reden dat het gewoon te groot is en daarom niet op de juiste manier valt op te tillen voor een kind en als ze dan gaan krabbelen dan zijn het geen kleine wondjes maar kunnen dit flinke diepe schrammen zijn. Dit alles wil niet zeggen dat ze niet enorm lief zijn, het zijn echt schatten van beesten en zullen dan ook vanzelf naar je toe komen en op schoot klimmen en zelfs een wasbeurt kun je tegemoet zien.