Franse Hangoor Fokken

Franse Hangoor Fokken

Het is ontzettend leuk om eens een nestje te krijgen, maar wees er zeker van dat je de jongen kwijt kunt, met een maand of 3 hebben ze al een behoorlijke afmeting en heb je dus behoorlijk wat plek nodig als je ze nog niet kwijt bent.

Hoe gaat het in z`n werk: Natuurlijk word de voedster gedekt door de ram, na drie dagen kun je het nog een keer proberen, gaat de voedster er grommend vandoor dan kun je wel aannemen dat de dekking is gelukt, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die zich elke keer weer laten dekken. Of dat na een dag of 16 blijkt dat ze schijnzwanger zijn, dit zie je dan doordat ze haren gaan trekken.

Een zwangerschap duurt gemiddeld zo`n 31 dagen dit kan 2 dagen minder of 2 dagen meer zijn, na 33 dagen word de kans op levende jongen eigenlijk wel nihil. Let er na de geboorte ook even op dat de voedster geen stinkend uitvloeisel heeft, dit wijst op een baarmoederinfectie, dit kan dan komen doordat er een dood jong achter gebleven is in de baarmoeder.

De jongen zijn geboren: Als de jongen geboren zijn moet je het nest en hok even controleren op dode jongen en deze verwijderen, ook de nageboorten zul je soms tegenkomen, deze moet je ook verwijderen, je zult zeker in het begin de moeder niet bij het nest zien om ze te zogen, dit gebeurt maar 2 x per dag en het is eigenlijk een toevalligheid als je dit wel zult zien, als de jongen wat groter zijn zullen ze proberen om zelf bij de moeder hun melk te gaan halen, meestal heeft de voedster hier geen zin in en gaat ze er wel vandoor. Verder moet je het nest zoveel mogelijk met rust laten.

Ook kan het zijn dat de moeder niet voedt, dit kan je dan aan de jongen zien, ze gaan er dan heel rimpelig uitzien, je kunt proberen de natuur een beetje te helpen door ze te gaan voeden  maar zeker in het begin is dit  bijna onbegonnen werk en zeer frustrerend doordat de kleintjes zich steeds verslikken. Dit heb je dan ook mocht de voedster overlijden, wat helaas ook wel eens voorkomt. Op de site van stichting konijnen belangen kun je een hele handleiding uitprinten over het met de hand voeden van jonge konijntjes http://www.konijnenbelangen.nl/plaatjes/HANDLEIDINGtammekonijnen.pdf

Tussen ongeveer de 10e en de 14e dag moeten de oogjes open gaan, is dit na dag 14 nog niet het geval dan moeten de oogjes voorzichtig met lauwwarm (gekookt) water schoongemaakt worden, gaan ze dan nog niet open dan moet dit met behulp van de dierenarts gebeuren.

Als ze 2 weken zijn beginnen ze ook al iets van het hooi te eten, met 3 weken proberen ze al uit het flesje te drinken en van het biks te eten. Ze gaan dus al door het hok wandelen, het is ook belangrijk dat ze aan de mensen wennen, socialiseren dus.

Wees voorzichtig met het geven van groenvoer, wortels krijgen ze bij mij wel vanaf het moment dat ze mee-eten omdat de moeder dit ook altijd krijgt, maar groenvoer bevat veel water en dan wil het nog wel eens zijn dat de jongen aan de diarree gaan en dit  heeft snel fatale gevolgen voor zo`n kleintje, zelf begin ik hier heel voorzichtig mee als ze een week of 8 oud zijn.

En dan eindelijk na 8 weken mogen ze naar hun nieuwe eigenaars. Geef altijd een zakje voer mee zodat de diertjes langzaam over kunnen stappen op het voer wat ze van hun nieuwe baasjes zullen krijgen. Laat niet alle jongen in 1x het nest verlaten omdat de moeder nog altijd stuwing heeft en ze haar melkafgifte niet kwijt kan, probeer dit dus rustig af te bouwen.

En dan nog deze tip: zet geen bont op bont, hier komen kleintjes uit die te bont zijn en deze zijn zwakker dan de normale bonte of egaal gekleurde. Ze zijn ontzettend leuk om te zien maar meestal halen deze te bonte dieren de 4 maanden niet.