Voeding voor de Franse Hangoor

maart 23, 2021 0 Door fransehangoor
Voeding voor de Franse Hangoor

In deze blog vind je meer informatie over het houden van de Franse Hangoor. Welk voer moet ik geven, hoe belangrijk is groenvoer en wat moet ik doen bij ziekte? Wil je je verzekeren tegen hoge kosten bij ziekte of een ongeluk? Kies dan voor een huisdierenverzekering. Op die manier kom je niet voor lastige keuzes te staan.

 

Welk voer en hoeveel voor een konijn?
Een konijn eet zo’n 20 gram biks per kilo lichaamsgewicht, kijk voor de zekerheid op de verpakking van het merk, na keuze. Een Wener van een goeie 4 kilo mag dus iets meer als 80 gram per dag en een Franse Hangoor van 6 kilo eet dus zo’n 120 gram p dag. Belangrijker is, hoe voelt het konijn aan? Als u over zijn rug naar zijn kont aait en u voelt zijn ruggegraat en botjes te veel, heeft hij/zij iets meer voeding nodig. Geef liever alleen biks, geen gemengd voer, zo krijgen ze alles binnen wat van belang is.  Verder is het belangrijk om genoeg goed hooi te geven, dit is onmisbaar voor het slijten van de tanden en voor de werking van het spijsverteringsstelsel wat bij konijnen erg gevoelig is. Liever een keer biks vergeten dan een dag geen hooi! Konijnen moeten regelmatig eten omdat zo het vorige wat gegeten is pas doorgeduwt wordt in de darmen. Ze hebben namelijk geen tot weinig darmperistaltiek, ruwe vezels zijn hierin erg belangrijk. Daarom altijd wat te knabbelen in de vorm van hooi.

Het belang van groenvoer

Om gasvorming te voorkomen kleine beetjes tegelijk geven, zeker als ze dit niet gewend zijn! En om dezelfde reden liever geen koolsoorten geven. De kleintjes geef ik pas na een maand of 3 a 4 voor het eerst een beetje groenvoer, om ze langzaam te laten wennen. Denk aan andijvie, witlof, wortel, appel e.d. of een klein stukje gedroogd bruin brood. Maar ook gedroogde brandnetel en natuurlijk gras en paardebloem van een schone plek. 1x in de zoveel tijd knippen we wat wilgen takken uit de natuur zodat ze lekker wat te knagen hebben. Alles wat te wassen is, wassen!

Wat te doen bij een ziek konijn?

  • Direct mee naar de dierenarts als je niet weet hoe of wat want als ze een dag niet eten kan het al te laat zijn! Fokkers hebben vaak hun eigen middeltjes als ze weten wat er mis is.
  • Zo geven wij probiotica bij enig vermoeden van darmproblemen, dit is om de darmflora te ondersteunen.
  • En Infacol (drogist, voor darmkrampjes en gas bij baby’s) bij een opgezette, gas buik. Houd gerust de dosering voor baby’s aan.
  • Bij verkoudheid of vieze ogen werkt Echinaforce druppels van A. Vogel heel goed, dit verhoogt de weerstand tegen virussen, bacteriën en schimmels en dus de algehele weerstand van het konijn. 1 druppel Echinaforce per 1 kilo konijn. Dus een konijn van 4 kilo mag 4 druppels Echinaforce per dag.
  • Af en toe geef ik een konijnen multi vitamine druppel van Beaphar. Shows, onverwachte benadering, een verhuizing, een hard geluid (vuurwerk) o.i.d. kan heel stressvol zijn voor het konijn en dat doet een beroep op de weerstand. Bij stress vreet het lichaam vitamine B, daardoor kunnen tekorten ontstaan en zodoende kan het de weerstand verlagen. In deze druppel zit dan ook o.a. vitamine B complex om de weerstand tegen stress zo hoog mogelijk te houden. Vitamine B heeft het lichaam nodig bij alle lopende processen, voor de algehele weerstand en het ondersteund o.a. huid/ haar/ nagels
  • Zieke voedster terwijl ze jongen heeft? Dat kan moerziekte zijn waardoor de mineralen huishouding uit balans is. Direct actie ondernemen anders overleeft ze het niet!